Publikováno: 6. 6. 2024

V dnešním článku se ponoříme do hlubin toho, jak všestranné je využití jahod, a to nejen z pohledu hubnutí, ale i celkového blahodárného vlivu na naše zdraví.

Jahody jsou plné antioxidantů, vitamínů, vlákniny a neobsahují cholesterol, čímž pomáhají snížit záněty v těle, podpořit zdraví srdce, posílit kognitivní funkce, podpořit trávení, regulovat hladinu cukru v krvi a jsou i nápomocné při snižování tuku na břiše.

🍓Výživová fakta o jahodách

Jeden šálek celých jahod (přibližně 145 g) obsahuje:

Kalorie: 47

Celkové sacharidy: 11 g

Vláknina: 3 g

Jednoduché cukry celkem: 7 g

Bílkoviny: 1 g

Tuky: 0 g

Sodík: 1 mg

Draslík: 220 mg

Hořčík: 19 mg

Folát (kyselina listová): 35 µg

Vitamín C: 85 mg

🍓Jak jahody pozitivně ovlivňují naše zdraví

1. Jahody mohou snížit zánět

Jahody jsou bohaté na antioxidanty, přírodní protizánětlivé látky, které pomáhají snižovat chronický zánět a související zdravotní problémy. Antioxidanty nalezené v jahodách mohou pomáhat předcházet a zvládat stavy související se záněty, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a cukrovka.

Jahody mají obzvláště vysoký obsah vitamínu C, flavonoidů a fenolových kyselin. Tyto látky jsou spojovány se zlepšením zánětů v těle. Výzkumy ukazují, že konzumace jahod může také posílit vaši celkovou antioxidační bariéru.

2. Jahody mohou snížit riziko srdečních onemocnění

Díky vysokému obsahu sloučenin, jako jsou antokyany (rozpustná barviva patřící k flavonoidům), mohou jahody pomoci chránit váš kardiovaskulární systém tím, že podporují zdravý krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Tyto přínosy pro zdraví srdce snižují rizikové faktory vedoucí k chronickým stavům, jako je srdeční onemocnění různého typu.

3. Jahody mohou zlepšit zdraví mozku

Předpokládá se, že jahody mají neuroprotektivní účinky.

Polyfenoly v jahodách, které působí jako antioxidanty, mohou pomáhat udržovat kognitivní funkce, a zlepšovat tak zdraví mozku a podporovat duševní bystrost s přibývajícím věkem.

4. Jahody mohou zlepšit trávení

Díky vysokému obsahu vlákniny mohou jahody podporovat zdravé trávení, předcházet zácpě a vyživovat prospěšné bakterie ve střevech.

Vláknina je nezbytnou součástí zdraví trávicího traktu, celkového metabolického zdraví, zdraví srdce a dalších. Denní příjem vlákniny může dokonce snížit riziko některých druhů rakoviny!

5. Jahody mohou zlepšit kontrolu krevního cukru

Studie ukazují, že jahody mohou pomoci snížit inzulínovou odpověď a zlepšit tak problémy s inzulinovou rezistencí. Jejich vysoký obsah vlákniny také pomáhá zpomalovat vstřebávání cukrů, takže jsou skvělou volbou pro regulaci hladiny cukru v krvi (glykémie).

Jahody mají nízký také glykemický index, což znamená, že nezpůsobují rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi.

6. Jahody vám pomůžou zhubnout

Mísa jahod může být velmi nápomocná při shazování tuku na břiše. Bohaté množství vlákniny obsažené v jahodách pomáhá při hubnutí. Vláknina navozuje pocit sytosti. Pokud jste sytí, budete konzumovat méně tučná jídla.

Jahody jsou nízkokalorické. 100 gramů jahod obsahuje cca 33 kalorií. Ano, to je přesně ono, co potřebujete při snižování váhy.

Vláknina v jahodách pomáhá nejen při zvyšování pocitu sytosti, ale také pomáhá rozpohybovat tlusté střevo. Špatné trávení může vést k nárůstu hmotnosti, protože nejsme schopni správně vstřebat naše živiny. Navíc pomalé střevo není schopno účinně odstraňovat odpad z našeho těla, a tedy i toxické látky. To může vést ke zpomalení rychlosti metabolismu, což ztěžuje správné spalování kalorií.

Jahody jsou bohaté na kyselinu ellagovou. Kyselina ellagová je dimerní derivát kyseliny gallové, která se hojně vyskytuje v jahodách. Pomáhá bojovat proti zánětům a obnovuje normální fungování hormonů snižujících hmotnost, které jsou často blokovány chronickým zánětem.

Jak už bylo zmíněno, jahody jsou bohaté na antokyany. Tyto látky pomáhají zvýšit produkci hormonu zvaného adiponektin v těle. Tento hormon dále pomáhá urychlit metabolismus, a tak opět pomáhá při hubnutí.

🍓Jak si pochutnat na jahodách

Jednou ze skvělých věcí na jahodách je to, že jsou velmi univerzální. Jahody si můžete vychutnat čerstvé, mražené, lyofilizované (sušené mrazem) nebo sušené.

Některé jednoduché způsoby, jak jíst více jahod, jsou:

✅ Jahody omyjte a nakrájejte, než je přidáte k jakémukoli jídlu jako přílohu.

✅ Připravte si skvělý dezert z jahod tak, že na čerstvé jahody nalijete 3 kostičky 80 % čokolády. Ideální je čokoláda s ovocnými tóny chutí, jako je například čokoláda z Kostariky.

✅ Na přípravu smoothie použijte mražené nebo čerstvé jahody a mléko nebo jeho rostlinnou alternativu (kokosové mléko dá smoothie exotický nádech a ovesné z něj zase udělá skutečnou mňamku).

✅ Čerstvé nebo sušené jahody vmíchejte do jogurtu, granoly nebo ovesných vloček.

✅ Když jemně rozdrtíte čerstvé jahody vidličkou, můžete je namazat do palačinek nebo dát na vafle, aniž byste museli přidávat cukr nebo jiné sladidlo.

Připravila jsem vám ještě 3 jednoduché recepty na jahodové mňamky, které nakopnou vaše hubnutí, i kdybyste nechtěli.

👉 Proteinový nápoj bohyně Afrodíté 👈

👉 Mikrobiom Shot 👈

👉 Letní MÁ-JA osvěžující nápoj bez přidaného cukru a umělých sladidel 👈

🍓Na co si při výběru jahod dávat pozor

Při výběru jahod je samozřejmě třeba brát ohled také na jejich kvalitu.

Jahody by měly být krásně červené, voňavé a neotlučené či dokonce nahnilé. Pokud máte možnost, vybírejte si dodavatele, o kterém víte, že hnojí jahody co nejšetrnější cestou, aby nebyly plné pesticidů.

Velmi populární jsou v posledních letech také samosběry jahod, kdy si ohlídáte jak kvalitu sbírané jahody, tak výrazně ušetříte, a ještě k tomu spálíte pár kalorií navíc.

Dobrou chuť

Vaše Jana