Publikováno: 16.12.2021
Nejlepší cukroví vůbec. I tak bych mohla nazvat vanilkové rohlíčky, které se vyskytují na vánoční tabuli zpravidla ve všech domácnostech. Stejně jako recept na bramborový salát, i u vanilkových rohlíčků platí, že každá rodina má svůj recept, na který nedá dopustit, a o kterém směle tvrdí, že je to nejlepší recept na rohlíčky vůbec. Myslím, že rozsoudit případný rohlíčkový souboj by asi nebylo úplně jednoduché. Co ale určitě vím, je, že stejně jako je to s jinými věcmi, i tady platí, že pravdu mají nakonec všichni. Protože nejdůležitější nakonec je, že si každý najde ten svůj správný recept, který ho vždy potěší.
Zamyslela jsem ale i nad tím, jaká historie se váže k vanilkovým rohlíčkům a rozhodla jsem se trošku zapátrat a zjistit pro Vás, odkud se vlastně tahle dobrůtka vzala.
Vanilkové rohlíčky totiž původně pochází z Rakouska, a to konkrétně z Vídně. Podle pověsti je lidé začali péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky. Ty se potom rozšířily po celé Rakouské monarchii, mj. také do Česka, kde se z nich stalo typické vánoční cukroví. V původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle. Avšak v Česku se častěji používají vlašské ořechy.
Zdroj článku: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vanilkov%C3%A9_rohl%C3%AD%C4%8Dky
Jak už jsem zmínila, každá rodina má ten svůj správný recept na vanilkové rohlíčky, a proto jsem se i já rozhodla podělit se s Vámi o ten můj. Při pečení mi rohlíčky nádherně provoní celý byt jako svíčka od Woodwicku. Rohlíčky jsou krásně jemné a křupavé, a můžu 100% garantovat, že do Vánoc nevydrží. Tak jsou výborné. Pokud máte chuť, pojďte si je upéct společně se mnou.😊
Pokud jste příznivci raw stravy, tak můžete vyzkoušet vanilkové rohlíčky, které lze připravit jak v nepečené tak pečené variantě.