Ingredience

  • 250 g prosáté pšeničné hladké mouky

  • 250 g prosáté špaldové hladké mouky

  • 80 g prosátého moučkového cukru na těsto + 200 g na polevu

  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku

  • 8 plných lžic mléka

  • 2 plné lžíce medu (cca 80 g)

  • 2 ks vajec velikosti L + 1 vejce na potření perníčků

  • šťáva vymačkaná z jednoho velkého citrónu

Postup

  • První den: Všechny sypké ingredience pořádně promíchejte v míse. Přidejte mléko, med a vejce a vypracujte tuhé těsto, které nechte v míse přikryté kuchyňskou fólií přes noc odležet.

  • Druhý den: Dejte si předehrát troubu na 200 °C. Plech nebo plechy vyložte pečícím papírem. Vyndejte těsto z mísy a vyválejte tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujte perníčky, které potřete rozšlehaným vejcem (není nutné). Vložte do trouby a pečte přibližně 6 až 7 minut. Perníčky jsou hotové, když vyběhnou i ve středu. Doporučuji raději nastavit kratší dobu a dívat se do trouby a eventuelně zkusit jeden vyndat a ochutnat, ať si je nepřepečete. Hotové perníčky nechte vychladnout.

  • Na polevu smíchejte 200 g cukru a šťávu z jednoho citrónu. Ozdobte dle Vaší chuti. Pamatujte, není důležité, jak vypadají, ale jestli Vám chutnají.

TIP: Pokud by Vám perníčky při pečení příliš ztvrdly, dejte je do uzavřené nádoby s kouskem vlhkého ubrousku nebo hadříku (podloženého fólií). Vyměňte druhý a třetí den. Pak už by měly být měkčí.