Publikováno: 18.1.2022
Historie jablečného závinu nebo také štrůdlu (z německého slova apfelstrudel) je různorodá. Stejně jako u řady dalších receptů si jeho původ nárokují Češi, Rakušané ale i Maďaři. U nás už zdomácněl natolik, že jej většina z nás už považuje za ryze český dezert, i když se jedná vlastně o tzv. „putovní“ recept, který se pravděpodobně vyvinul z dezertu baklava, sladké pýchy Osmanské říše. Vypadá to tedy, že první podobu vtiskli štrůdlu Turci, následně Maďaři, a teprve poté Rakušané. Pravdou zůstává, že teprve v Rakousku získal jablečný závin vzhled, pod kterým ho známe dodnes.
Zdroj článku: https://www.apetitonline.cz/novinky/prekvapiva-historie-strudlu
Jablečný závin se zpravidla připravuje v listovém těstě, ale někteří nedají dopustit ani na těsto kynuté. Jiný kraj, jiný mrav.
Měla jsem chuť udělat zase jeden zářez do historie a poupravit si recept tak, abyste dostali zase nový rozměr jablečného závinu.
A protože už máte jistě ze včerejška připravené křehké těsto (pokud ne, mrkněte na můj článek Křehké těsto, péct nebo nepéct?), pojďte ho použít a doplnit už jen o výbornou jablečno-skořicovou náplň (taková verze 2 v 1). Mám tu pro Vás totiž připravený recept na koláč inspirovaný právě jablečným závinem.:-)