Ingredience

  • 1 kg uzené krkovice

  • 5 housek bez soli, bez máku, bez kmínu nakrájených na kostičky

  • 6 vajec rozdělených na žloutky a bílky zvlášť

  • 120 ml polotučného mléka

  • 1 stroužek česneku prolisovaný

  • 1/2 lžičky soli

  • pepř 4 barev podle chuti

  • 125 g (1 balení) baby špenátu spařeného vroucí vodou v cedníku

  • hrst rukoly propláchnuté

  • kousek másla na vymazání dortové formy (cca 10 g)

  • cca 1/2 hrnku strouhanky na vysypání dortové formy

Postup

  • Uzené maso vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo úplně ponořené. Maso přiveďte k varu a namírno nechte pobublávat 30 minut.

  • Mezitím si vymažte dortovou formu máslem a vysypejte strouhankou.

  • Jakmile je maso uvařené a vystydlé, nakrájejte jej na kostičky o hraně cca 1,5 cm. Dejte si rozehřát troubu na 180 °C. Žloutky rozmíchejte vidličkou v mléce. Smíchejte nakrájené housky, maso, špenát, rukolu, sůl, pepř, česnek, mléko se žloutky a cca 2 naběračky vývaru z krkovice. Pořádně vše promíchejte. Ušlehejte si z bílků pevný sníh a po částech jej vmíchejte k ostatním surovinám.

  • Směs nalijte do formy a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 60 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do nádivky po vytažení suchá.