Ingredience

  • 1 porce křehkého těsta: recept najdete ZDE akorát v receptu vynechte moučkový cukr a přidejte místo něj mouku

  • 125 g baby špenátu spařeného horkou vodou (obvykle 1 vanička špenátu)

  • 200 g sýru ricotta (1 balení)

  • sůl, pepř podle chuti, ale cca 1/2 lžičky soli a pepře

  • olivový olej na zakapání (cca 1 polévková lžíce)

  • 2 stroužky česneku (cca 10 g) prolisované

  • trošku hladké mouky na podsypání 

  • kousek másla (cca 5 g) na vymazání formy

Postup

  • Křehké těsto na základ koláče si připravte den předem, bude se Vám s ním pak lépe pracovat. Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte jej při pokojové teplotě povolit, abyste z něj mohli vyválet plát.

  • Formu na koláč si vymažte kouskem másla. Vyválejte na pomoučněném vále nebo podložce z těsta kruh o průměru větším cca 2 cm než je průměr Vaší formy a vložte jej do formy. Rukama napěchujte těsto po stranách a ke dni formy.

  • Rictottu promíchejte se solí a pepřem a rovnoměrně ji rozmažte na těsto. Dále smíchejte spařený a odkapaný špenát s česnekem a rovnoměrně jej navršte na ricottový základ. Pokapejte olejem a dejte zapéct do trouby rozehřáté na 200 °C cca na 20 minut, nebo dokud nejsou okraje koláče zlatavé.

  • Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Podávejte koláč se salátem z mixu zelených listů nebo jiným oblíbeným salátem. 

Poznámka: V receptu jsem použila formu o průměru 25 cm. Já mám těsto ráda, takže jej nechávám lehce přesahovat nad náplní (viz. foto), ale pokud Vám těsto přesahuje, a nechcete to tak, můžete jej na okrajích odříznout. Nebo okraje můžete zkusit přeložit dovnitř (jakoby zabalte náplň). Získáte tak jinou podobu koláče. :-)