Ingredience

  • 220 g jáhel

  • 1 polévková lžíce olivového oleje

  • sůl, barevný pepř na dochucení jáhel i omáčky

  • 2 lžíce oleje vhodného na smažení

  • 360 g dobrých cherry rajčátek (nejlepší jsou ta voňavá na stonku) nakrájených na čtvrtiny

  • 2 stroužky česneku (cca 8 g) oloupané a nasekané nadrobno

  • 50 ml dobrého bílého vína

  • 1 lžička sušeného oregána

  • 1 lžička sušené bazalky

  • 100 g mozzarelly nakrájené na menší cca 2 cm kousky

  • 100 g listového špenátu propláchnutého studenou vodou a odkapaného

Postup

  • Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou a dejte je vařit podle návodu na obale. Já je měla uvařené za 10 minut. Uvařené jáhly osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Dejte jáhly stranou, ale přikryjte je, aby Vám nevychladly, než bude omáčka hotová.

  • Na pánvi rozehřejte olej vhodný na smažení. Přidejte česnek, rajčata, oregáno, bazalku a vše zalijte vínem. Přiveďte k varu. Jakmile se začnou rajčata vařit, vhoďte k nim mozzarellu. Přikryjte pánev pokličkou a nechte mírně pobublávat 15 minut. Rozvařená rajčata s rozteklým sýrem rozmačkejte šťouchačkou na brambory. Osolte a opepřete podle chuti.  Přidejte nasekaný špenát a mírně povařte ještě 4 minuty. Podávejte s připravenými jáhly.

Kromě jáhel můžete k omáčce podávat těstoviny, rýži nebo můžete vyzkoušet například i bulgur či kuskus. Omáčka je poměrně unviverzální, takže fantazii se meze nekladou.