Ingredience
1 kg jahod očištěných a nakrájených na polovinu nebo čtvrtinu (podle velikosti jahody)
troška jablečné šťávy na podlití jahod (cca 30 ml)
želířovací cukr – množství na 1 kg ovoce
1/2 zarovnané lžičky pravé bourbonské vanilky (seženete například v DM drogerii)
Postup
Očištěné a nakrájené jahody dejte do hrnce se silnějším nepřilnavým dnem a podlijte jablečnou šťávou.
Přiveďte k varu a nechte cca 5 minut povařit, aby jahody pustily šťávu a více změkly. Jakmile se tak stane, rozmačkejte jahody šťouchačkou na brambory, aby v celé jahodové směsi byly stále vidět kousky jahod.
Přidejte želírovací cukr, vanilku a povařte podle návodu.
Nakonec přelijte hotový džem do sklenic, uzavřete sklenice, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.