Publikováno: 28. 10. 2022
Vydlabáváte rádi dýně na Halloween? A taky byste byli rádi, aby vám vydržela co nejdéle, aniž by se vnitřek obalil plísní?
Typická dýně (v angličtině se jí říká jack-o‘-lantern) má očekávanou délku života v nejlepším případě tři dny. S něčím tak rychle se kazícím je to velmi zenová záležitost vyřezat dýni s vědomím, že nemusí vydržet tak dlouho, jak vám trvalo ji vyrobit.
Pokud jste však odhodláni zajistit, aby vaše dýně vydržela co nejdéle, doporučuje se podniknout několik preventivních kroků, abyste zpomalili její zánik. Někdy se to ale stejně nepodaří a přes všechno úsilí dýně začne hnít do 3 dnů.
Nedoporučuje se nakládat dýně, stříkat je bělidlem nebo, ehm, natírat WD-40, jak je někdy doporučováno na pochybných webech. Kterákoli z těchto možností totiž může být zdravotně závadná.
Jak zajistit delší životnost dýně
Delší životnost dýně údajně dosáhnete, pokud nevyřezáváte díru pro vydlabání nahoře, ale na dně. Ze strukturálních důvodů je zásadní zachovat stonek. Je to v podstatě skoro jako vrchol deštníku, který drží dýni pohromadě.
Takže až budete připraveni proměnit svou dýni v lucernu, začněte buď vyříznutím otvoru ve spodní části, nebo na zadní straně vašeho výtvoru. A ať tak či onak, uschovejte si tento kousek, abyste jej mohli po dokončení vrátit na místo jako zátku. Na rozsvícení dýně se mi celkem osvědčily umělá led světýlka, která simulují svíčky, takže se světlo mihotá, ale dýně se nepálí, a i proces hnití se tak zpomaluje, protože na dýni nepůsobí teplo zevnitř. Pěknou sadu jsem sehnala například v obchodu Tchibo v rámci sezónních nabídek, ale určitě je můžete sehnat i někde jinde.
Správný výběr dýně
Pokud můžete, kupte si dýni přímo na lokální farmě. Čerstvé dýně vydrží déle, než dýně z obchodů s potravinami nebo supermarketů, kde už leží nějakou dobu.
Vyberte si dýni ve špičkovém tvaru. Čerstvá tykev má stonek silně připevněný a čím zelenější je, tím lépe. Měli byste také sebrat dýni (za spodní část, nikdy ne za stopku – není to rukojeť) a pořádně si ji prohlédněte. Povrch by měl být hladký, neposkvrněný a bez „modřin“ (příznak, že dýně může rychle hnít), nebo děr vytvořených od zvířat. Před vyřezáváním skladujte dýni venku (nebo v lednici). Dýně mají rády chladné teploty a cirkulující vzduch, takže se jim daří lépe uprostřed chladného podzimního vánku, než uvnitř vašeho bytu či domu (zvláště pokud máte zapnuté topení). Pokud je před vyřezáváním ponecháte venku nebo alespoň v chladu, vydrží dlouho.
Případně můžete dýni schovat do lednice, pokud máte místo, a pokud jste si jisti, že tam nebude příliš chladno. Dýni je potřeba pouze chladit, ne mrazit. Dýně jsou vyrobeny převážně z vody, takže jakmile je zmrazíte, buněčné stěny se mohou rozbít a mohou ztratit svou strukturu.
Dopřejte své dýni koupel před vyřezáváním
Někdo drhne vnější stranu dýně houbou. Někdo suší dýni ručníkem. Základní vydrhnutí mýdlem a vodou pomáhá odstranit některé bakterie, kvasinky nebo vzduchem přenášené nečistoty, které mohou být na povrchu dýně, a které by se mohly během vyřezávání přenést do interiéru a urychlit proces degradace. Ze stejného důvodu byste si také měli umýt své náčiní, kterým budete dýni vyřezávat.
Čištění dýně a vyřezávání
Odstranění všech dýňových semínek a dužniny je zásadní pro udržení vlhkosti na uzdě. Vždy se ujistěte, že byla odstraněna všechna semínka a provázky tím, že sáhnete rukou do dýně a kroužíte konečky prstů, abyste se ujistili, že po ní nezůstalo nic slizkého.
V případě pochybností je lepší odříznout část dýňové stěny spolu s dužninou, než po sobě nějakou nechat. Zatímco vnitřek vydlabáváte, snažte se, aby vše bylo hladké, aby se v ní nehromadily žádné kanály nebo štěrbiny. Vzhledem k tomu, že vlhkost je na vydlabaném vnitřku dýně větším problémem než na jejím drsnějším vnějšku, dokončete čištění vnitřku tak, že jej osušíte papírovou utěrkou.
Čím méně děr do dýně vyryjete, tím déle vydrží. Pokud je to možné, zkuste vyškrábat vzory jako oči, nos a ústa s pomocí řezačky jen do takové hloubky, aby světlo prosvítalo zevnitř ven, ale neprošli jste skrz stěny dýně.
Kde dýni uložit
Umístěte dýni ideálně za okno nebo v blízkosti vašeho domu. Nejlepší je vybrat místo, které je relativně suché a stinné. Vyhněte se trávě a přímému slunečnímu záření a zvažte umístění dýně na podstavec, jako je převrácený květináč, abyste zabránili hromadění kondenzátu na dně.
Provádějte denní kontrolu dýně
Nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak udržet dýni čerstvou, je kontrolovat ji jako pokojové rostliny. Nadměrné slunce a vlhko může vést k brzkému poškození. Při kontrole dýně si tedy položte otázku: „Potřebuje dýně osušit? Je možné ji přesunout ze slunce do stínu?“ Pokud je pod ní vlhkost, přemístěte dýni na nové místo, dokud oblast nevyschne.
Nesmrtelná dýně
A pokud se ptáte, jak si zajistit „nesmrtelnost“ dýně, tak není nic jednoduššího, než si jí vyfotit a případně sdílet s přáteli. Já tu svou určitě nasdílím na sociálních sítích, tak se pak můžete podělit i o tu svou, když budete mít chuť.
Zdroj textu:
Want Your Jack-o’-lantern to Last Longer? Stop Cutting a Hole in the Top!. In: Wirecutter [online]. unknown: New York Times, 2022 [cit. 2022-10-31]. Dostupné z: nyti.ms/3fkCVcc