Ingredience

  • 1 velká cuketa (cca 320 g) oloupaná a nastrouhaná najemno (dostanete cca 250 g čisté cuketové dužniny)

  • 1 středně velké jablko (cca 130 g) oloupané a nastrouhané najemno

  • 1 vanička nízkotučného tvarohu (250 g)

  • 70 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g celozrnných ovesných vloček namletých najemno

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů

  • 2 plné lžíce slunečnicového oleje

  • 1 celé vejce

  • sůl a pepř na dochucení

  • sklenička sušených rajčat (95 g pevný podíl)

Postup

  • Dejte si rozehřát troubu na 170 °C. Nastrouhanou cuketu, nastrouhané jablko, tvaroh, kypřící prášek, jedlou sodu, špaldovou mouku, ovesné vločky, sůl a pepř dejte do mísy a vše zlehka promíchejte do hladké konzistence. Vmíchejte metličkou celé vejce.

  • Připravené těsto přeneste lžící do formiček na muffiny vymazané slunečnicovým olejem. Do každého muffinu vtlačte celé nebo jednu polovinu sušeného rajčete (závisí na značce rajčat – větší rajčata je třeba přepůlit, menší je možné dát celá). Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C péct po dobu 40 minut. Hotové muffiny vyndejte z trouby a dejte vychladit.