Ingredience
1 velká cuketa (cca 320 g) oloupaná a nastrouhaná najemno (dostanete cca 250 g čisté cuketové dužniny)
1 středně velké jablko (cca 130 g) oloupané a nastrouhané najemno
1 vanička nízkotučného tvarohu (250 g)
70 g celozrnné špaldové mouky
100 g celozrnných ovesných vloček namletých najemno
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
2 plné lžíce slunečnicového oleje
1 celé vejce
sůl a pepř na dochucení
sklenička sušených rajčat (95 g pevný podíl)
Postup
Dejte si rozehřát troubu na 170 °C. Nastrouhanou cuketu, nastrouhané jablko, tvaroh, kypřící prášek, jedlou sodu, špaldovou mouku, ovesné vločky, sůl a pepř dejte do mísy a vše zlehka promíchejte do hladké konzistence. Vmíchejte metličkou celé vejce.
Připravené těsto přeneste lžící do formiček na muffiny vymazané slunečnicovým olejem. Do každého muffinu vtlačte celé nebo jednu polovinu sušeného rajčete (závisí na značce rajčat – větší rajčata je třeba přepůlit, menší je možné dát celá). Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C péct po dobu 40 minut. Hotové muffiny vyndejte z trouby a dejte vychladit.