Ingredience

  • 1 dávka křehkého těsta (recept najdete ZDE)

  • 4 velká jablka (cca 220 g) golden delicious nebo jiná kyselejší nastrouhaná nahrubo

  • 72 g sušených švestek nakrájených na čtvrtiny nebo poloviny (podle velikosti švestek) a naložených v rumu (20 ml) alespoň po dobu 1 hodiny

  • 60 g mletých vlašských ořechů (nebo lískových)

  • 90 g cukru krystal

  • 1 plná lžíce skořice (3 g)

Postup

  • Nakrájejte sušené švestky a naložte je do rumu alespoň na jednu hodinu. Vyndejte si křehké těsto z lednice a nechte jej ohřát na pokojovou teplotu.

  • Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka.

  • Dejte si rozehřát troubu na 200 °C.

  • Po uplynutí jedné hodiny zpracujte těsto na koláč. Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte válečkem kulatý plát o cca 2 cm větší než průměr formy. Těsto přeneste opatrně do formy a rovnoměrně rozložte.

  • Poté smíchejte jablka, švestky, mleté ořechy, cukr a skořici. Směs rovnoměrně rozprostřete, dejte do trouby a pečte po dobu 25 minut. Vyndejte a nechte vychladnout. Koláč podávejte s ušlehanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.