Ingredience
450 g máslové dýně oloupané a nakrájené na cca 2,5 cm velké kousky (čistá váha dýně by měla být 400 g)
1 středně velké jablko (cca 130 g) oloupané a nastrouhané najemno
1 vanička bílého jogurtu typu skyr (130 g)
100 g kokosového jogurtu
150 g celozrnných ovesných vloček namletých najemno
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička kakaa holandského typu (kakao muffiny lehce obarví)
45 g pekanových ořechů nasekaných na menší kousky
1 celé vejce
1 plná lžička perníkového koření, 1/4 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky muškátového oříšku
2 lžíce celých ovesných vloček na posypání muffinů
kousek másla na vymazání formiček na muffiny (cca 10 g)
Postup
Dejte si vařit vodu na dýni. Než přijde voda do varu, nakrájejte dýni na plátky, odkrojte slupku a nakrájejte dýni na menší 2,5 cm kousky. Dýni vhoďte do vroucí vody a vařte do měkka cca 10 minut. Hotovou měkkou dýni přendejte do hlubší nádoby a tyčovým mixérem udělejte pyré.
Dejte si rozehřát troubu na 170 °C. Dýňové pyré, nastrouhané jablko, skyr, kokosový jogurt, kypřící prášek, jedlou sodu, ovesné vločky, sůl, koření, kakaový prášek a pekanové ořechy dejte do mísy a vše zlehka promíchejte do hladké konzistence. Vmíchejte metličkou celé vejce.
Připravené těsto nalijte do formiček na muffiny vymazaných troškou másla. Posypte každý muffin troškou ovesných vloček a dejte péct do trouby na 50 minut nebo dokud na špejli zapíchnuté do muffinů neulpívají pouze drobečky. Hotové muffiny vyndejte z trouby a dejte vychladit.