Ingredience

  • 570 g květáku uvařeného nad párou do měkka (ale nesmí být blátivý) a nakrájený na menší kousky

  • 60 g kokosové mouky

  • 40 g jemně mleté prosáté špaldové mouky

  • 1/2 lžičky mletého kmínu

  • 1/2 lžičky soli

  • čerstvě mletý pepř na dochucení (množství zvolte podle sebe, já jím obvykle moc nešetřím 😊)

  • 400 ml polotučného mléka

  • 1 celé vejce

Postup

  • Dejte si předehřát troubu na 170 °C. Vyložte si dva plechy papírem na pečení.

  • Do mísy dejte nakrájený květák, obě mouky, sůl, kmín a opepřete. 

  • V další míse prošlehejte mléko s vejcem a nalijte směs ke květáku a ostatním sypkým surovinám. Jemně ale pořádně promíchejte. Nechcete z toho mít fašírku, takže promíchávejte suroviny pomalu a s citem. 😊

  • Připravenou směs nanášejte lžící rovnoměrně na připravené plechy do tvaru placiček. Já jich měla cca 9 o průměru 10 cm, ale můžete si udělat i větší či menší. Důležité je, aby placičky byly cca 1,5 cm vysoké. Dejte plechy do rozpálené trouby zapéct na 25 minut. Pokud by placičky příliš černaly, snižte teplotu v troubě a dopékejte trošku déle. Placičky by měly být upečené do zlatova.

TIP: Placičky jsou dobré například s osmahnutou cibulkou, slaninou nebo špenátovým pestem. 😊

TIP: Já si květák připravuji nad párou, aby v něm zůstalo co nejvíce vitamínů a trvá mi to 20 minut, pokud jej rozdělím na menší růžičky. Je ale možné jej samozřejmě uvařit i ve vodě.