Ingredience
150 g mletého máku
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
60 g másla nakrájeného na kostičky a rozpuštěného
100 g cukru krupice
230 g mandlového másla (z loupaných mandlí)
1 vejce
drobenka: 60 g bílé čokolády rozlámané na kostičky a 80 g loupaných mandlí nasekaných na plátky (lze přímo koupit v obchodě)
šťavnaté sušené švestky (ideálně nesířené), já jsem v receptu použila švestky Seeberger
Postup
Vymažte si kouskem másla formu o velikosti 24 x 20 cm. Dejte si rozehřát troubu na 160 °C.
Promíchejte v míse mák, prášek na pečení a sůl.
V jiné míse vyšlehejte elektrickými metlami cukr s máslem do pěny. Poté přidejte mandlové máslo a vejce. Pořádně vše promíchejte vařečkou. Dostanete husté a lepivé těsto.
Do mokré směsi přidejte mák smíchaný s ostatními sypkými ingrediencemi a zlehka promíchejte. Přeneste těsto do formy. Rovnoměrně vtlačte do těsta 12 sušených švestek.
V další čisté míse (ještě Vám nějaké zbyly? :-)) si připravte drobenku. Dejte v mikrovlnce rozpustit bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu promíchejte s mandlovými plátky a rovnoměrně nanášejte na makové těsto se švestkami.
Dejte formu do trouby a pečte po dobu 25 minut. Drobenka by měla být po dopečení zlatá, ne připálená.