Ingredience
100 g pohankových vloček rozemletých najemno v el. sekáčku nebo kuchyňském robotu
dvě špetky soli
1 lžička kakaa holandského typu (cca 4 – 5 g)
2 lžíce (cca 22 g) javorového sirupu
30 g ghí (přepuštěné máslo) nebo obyčejného másla
Postup
Dejte si rozehřát troubu na 200°C.
Pomleté pohankové vločky pořádně promíchejte se solí a kakaem. Můžete klidně všechny sypké ingredience společně pomlít, aby se lépe promísily. Vmíchejte javorový sirup. Přidejte ghí nebo máslo a rozmělňujte jej mezi prsty společně se sypkou směsí. Nejprve vznikne drobenka, a poté se všechny ingredience krásně spojí.
Vytvořte váleček o délce cca 15 – 16 cm a odkrajujte kousky o šířce cca 1 cm. Rozměry jsou orientační, klidně si udělejte penízky o velikosti, která Vám vyhovuje. Jednotlivé kousky uválejte na kuličku a dlaní připlácněte, aby Vám vznikla tenčí placička (cca 0,5 cm).
Aby měly penízky ozdobný vršek, můžete do nich vmáčknout např. vidličku, nebo do nich vtisknout spodek malé skleničky na panáka, jako jsem to udělala já.
Penízky vložte do rozpálené trouby na 12 minut. Vyndejte, nechte vychladit a máte připraveno na nadílku.