Ingredience

  • 100 g pohankových vloček rozemletých najemno v el. sekáčku nebo kuchyňském robotu

  • dvě špetky soli

  • 1 lžička kakaa holandského typu (cca 4 – 5 g)

  • 2 lžíce (cca 22 g) javorového sirupu

  • 30 g ghí (přepuštěné máslo) nebo obyčejného másla

Postup

  • Dejte si rozehřát troubu na 200°C.

  • Pomleté pohankové vločky pořádně promíchejte se solí a kakaem. Můžete klidně všechny sypké ingredience společně pomlít, aby se lépe promísily. Vmíchejte javorový sirup. Přidejte ghí nebo máslo a rozmělňujte jej mezi prsty společně se sypkou směsí. Nejprve vznikne drobenka, a poté se všechny ingredience krásně spojí.

  • Vytvořte váleček o délce cca 15 – 16 cm a odkrajujte kousky o šířce cca 1 cm. Rozměry jsou orientační, klidně si udělejte penízky o velikosti, která Vám vyhovuje. Jednotlivé kousky uválejte na kuličku a dlaní připlácněte, aby Vám vznikla tenčí placička (cca 0,5 cm).

  • Aby měly penízky ozdobný vršek, můžete do nich vmáčknout např. vidličku, nebo do nich vtisknout spodek malé skleničky na panáka, jako jsem to udělala já.

  • Penízky vložte do rozpálené trouby na 12 minut. Vyndejte, nechte vychladit a máte připraveno na nadílku.