Ingredience
3 vejce rozdělené na žloutky a bílky zvlášť
180 g cukru krystal nebo písek (30 g si dejte stranou na šlehání bílků)
1 sáček vanilkového cukru (cukr s pravou vanilkou)
70 ml oleje
70 ml horké vody
150 g prosáté polohrubé mouky
1 uvařená brambora oloupaná a nastrouhaná najemno (nemusí nutně být, pokud nemáte dost času, jinak počítejte při přípravě extra čas na uvaření a vychladnutí brambory)
½ pytlíčku jedlé sody
1 plná lžíce kakaa holandského typu
kousek másla a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku
Postup
Dejte si uvařit bramboru a nechte ji vychladnout. Doporučuji tak udělat den předem a v den pečení bábovky ji už jen oloupat a nastrouhat najemno. Pokud nestíháte, nemusíte bramboru přidávat, bábovka bude i tak výborná.
Nechte rozehřát troubu na 180°C. Vymažte formu na pečení máslem a vysypte ji hrubou moukou.
Žloutky, 150 g cukru krystal nebo písek a vanilkový cukr utřete ručně vařečkou do krémové pěny, což poznáte tak, že se v těstě začnou tvořit bublinky.
Přimíchejte mouku, vodu, olej, prášek do pečiva a nastrouhanou bramboru. Vše pořádně promíchejte nebo prošlehejte el. šlehačem, až se začnou na těstě tvořit bublinky.
Odeberte polovinu těsta a přidejte do jedné části kakao.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (cca 3 minuty). Během šlehání přidávejte postupně 30 g cukru, který jste si dali stranou. Polovinu sněhu pomalu vmíchejte do světlého těsta, druhou polovinu do tmavého. Sníh vmíchávejte opravdu jemně, spíš jej v těstě načechrávejte. Je to důležité pro nakynutí bábovky. Správnou konzistenci si můžete porovnat podle níže vloženého obrázku.
Nalijte světlé těsto do formy. Poté do světlého těsta nalijte tmavé a krouživými pohyby lžící nebo špejlí tmavé těsto promíchejte se světlým. Vznikne Vám tak pěkné mramorování.
Formu vložte do trouby péct na 35 minut. Bábovka je hotová, pokud do ní zapíchnete špejli, která po vytažení zůstane suchá. Když tomu tak není, přidejte dalších 5 minut pečení a znovu zkontrolujte. Každá trouba peče jinak, takže dobu pečení je třeba si odměřit individuálně. U někoho to může být 40 minut, jinde třeba 45 minut.
Vyndejte formu z trouby a nechte bábovku pořádně vychladnout.
Poté vyjměte bábovku z formy a pocukrujte ji. Nakonec už Vám nezbývá nic jiného, než si ukrojit kousek a vychutnat si tohle sladké potěšení.
A už jste doma zkoušeli třeba makronky? Že ne? Super rychlý, snadný a dobrý recept najdete v mojí kuchařce „Jedu na čas“, která je jen pro Vás k dispozici ZDE.