Ingredience

  • 150 g prosáté pšeničné hladké mouky

  • 15 g prosátého moučkového cukru + 100 g na obalení rohlíčků

  • 1 lžička (cca 2 g) dužniny z vydlabaného vanilkového lusku (lze koupit už přímo v sáčku např. v drogerii DM)

  • 70 g mletých kešu ořechů + 55 g na obalení rohlíčků

  • špetka soli

  • 120 g změklého másla

  • 2 žloutky z vajec velikosti M

Postup

  • Mouku, cukr, vanilku, nastrouhané oříšky a sůl pořádně promíchejte. Změklé máslo a žloutky zapracujte do sypké směsi a vypracujte pevné těsto, které nechte přes noc odležet v lednici.

  • Druhý den těsto vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Dejte si rozehřát troubu na 180 °C. Vyválejte z těsta pomocí prstů váleček, ze kterého odkrajujte asi 0,5 cm široké plátky. Z plátků tvarujte malé rohlíčky. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte péct v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 15 minut.

  • Na obalení rohlíčků smíchejte 100 g moučkového cukru a 55 g mletých kešu oříšků. Rohlíčky jsou hodně křehké, takže je doporučuji směsí cukru a oříšků posypat a jemně poplácat, aby na nich směs držela. Nechte je pořádně vychladnout (klidně i na balkóně), a poté přendejte do nádoby. Uchovávejte rohlíčky v uzavřené nádobě nebo krabici v lednici. Výborné jsou už jeden den po odležení v lednici, ale samozřejmě je můžete nechat uležet i déle, pokud vydrží.