Ingredience
170 g celozrnné špaldové mouky prosáté
20 g moučkového cukru prosátého
špetka soli
120 g vychlazeného másla plus cca 5 g na vymazání formy na koláč
1 lehce prošlehaný žloutek
2 lžíce vychlazené vody
250 g pekanových ořechů
100 g 85% čokolády nalámané na kousky
2 celá vejce
40 g přepuštěného másla (ghí) nebo normálního másla rozpuštěného
140 g javorového sirupu grade A
1/4 lžičky soli
Postup
Základ koláče si prosím připravte podle postupu v receptu Křehké těsto jako základ na koláč. Ingredience použijte z tohoto receptu. :-)
Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Formu na koláč o průměru cca 25 cm vymažte máslem a vtlačte do ní těsto na korpus koláče.
Smíchejte pekanové ořechy a nasekanou čokoládu a nasypte směs do formy na koláčový základ.
Celá vejce, sůl, javorový sirup, 1/4 lžičky soli, ghí nebo máslo pořádně prošlehejte a nalijte směs na ořechy smíchané s čokoládou. Dejte vše zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
TIP: Koláč je výtečný ke kávě nebo čaji. Jeho chuť můžete podtrhnout ještě kopečkem neslazené 33% vyšlehané smetany. :-)