Ingredience
220 g jáhel
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl, barevný pepř na dochucení jáhel i omáčky
2 lžíce oleje vhodného na smažení
360 g dobrých cherry rajčátek (nejlepší jsou ta voňavá na stonku) nakrájených na čtvrtiny
2 stroužky česneku (cca 8 g) oloupané a nasekané nadrobno
50 ml dobrého bílého vína
1 lžička sušeného oregána
1 lžička sušené bazalky
100 g mozzarelly nakrájené na menší cca 2 cm kousky
100 g listového špenátu propláchnutého studenou vodou a odkapaného
Postup
Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou a dejte je vařit podle návodu na obale. Já je měla uvařené za 10 minut. Uvařené jáhly osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Dejte jáhly stranou, ale přikryjte je, aby Vám nevychladly, než bude omáčka hotová.
Na pánvi rozehřejte olej vhodný na smažení. Přidejte česnek, rajčata, oregáno, bazalku a vše zalijte vínem. Přiveďte k varu. Jakmile se začnou rajčata vařit, vhoďte k nim mozzarellu. Přikryjte pánev pokličkou a nechte mírně pobublávat 15 minut. Rozvařená rajčata s rozteklým sýrem rozmačkejte šťouchačkou na brambory. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte nasekaný špenát a mírně povařte ještě 4 minuty. Podávejte s připravenými jáhly.
Kromě jáhel můžete k omáčce podávat těstoviny, rýži nebo můžete vyzkoušet například i bulgur či kuskus. Omáčka je poměrně unviverzální, takže fantazii se meze nekladou.