Ingredience
125 g změklého másla
140 g cukru krystal
1 vejce
250 g prosáté polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
2 špetky soli
zelené potravinářské barvivo – množství podle požadované sytosti barvy
80 g mascarpone
30 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
100 ml polotučného mléka
cukrová poleva: 300 g moučkového cukru, 1/2 šťávy z limety, zelené barvivo a cca 60 ml horké převařené vody
Postup
Dejte si předehřát troubu na 170 °C. Vyložte 2 plechy papírem na pečení. Všechny suroviny ze seznamu ingrediencí dejte zteplat na pokojovou teplotu.
Dejte do mísy máslo, cukr a vejce a el. metlami šlehejte směs do pěny.
V další míse smíchejte mouku, sodu a sůl. Do směsi přidejte vyšlehanou pěnu, jogurt, mléko, zelené barvivo a mascarpone a vše promíchávejte do hladka, až se začnou v těstě vytvářet bublinky. Můžete směs nejprve promíchat vařečkou, až se vše spojí a poté vyšlehat el. metlami, abyste docílili hladké konzistence.
Těsto dejte do zdobícího sáčku a nanášejte na plechy s určitým rozestupem – cca 25 kousků na každý plech. Těsto se ještě během pečení trošku rozteče, proto nepokládejte jednotlivé kousky hned vedle sebe.
Dejte plechy do trouby a pečte piškotky 13 minut. Poté je vytáhněte z trouby a nechte vystydnout.
Hotové piškotky můžete polít cukrovou polevou, kterou získáte tak, že smícháte 300 g moučkového cukru, 1/2 šťávy z limety, zelené barvivo a cca 60 ml horké převařené vody. Vodu přilévejte do požadované konzistence polevy. Může být hustá, jako když zdobíte perníčky nebo řídká, takže můžete jednotlivé piškotky polít a posypat barevnými cukrovými kuličkami nebo jiným zdobením.