Ingredience
1 1/2 šálku (250 ml) nevařené čočky (buď zelené, beluga nebo hnědé čočky), opláchnuté a přebrané, nebo můžete použít čočku už vařenou z konzervy (ušetří Vám to hodně času)
100 g omyté a nadrobno nakrájené salátové okurky
1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
10 čerstvých lístků máty natrhaných na menší kousky
1/2 šálku (250 ml) cherry rajčat
Citronový dresink:
2 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 lžička dijonské hořčice
1 prolisovaný stroužek česneku
1/2 lžičky jemné mořské soli
1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
Postup
Čočku smíchejte v hrnci se 3 hrnky vody (nebo zeleninového vývaru).
Vařte čočku na středním plameni do měkka, asi 20-25 minut v závislosti na druhu použité čočky.
Pomocí cedníku čočku sceďte a proplachujte ve studené vodě po dobu 1 minuty, dokud nevychladne, a dejte stranou.
Mezitím, co se čočka vaří, smíchejte všechny ingredience na citronovou zálivku v malé misce a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.
Ve velké míse promíchejte dresink s uvařenou a vychladlou čočkou, okurkou, červenou cibulí, mátou a cherry rajčaty.
Ihned podávejte nebo skladujte v uzavřené nádobě po dobu až 3-4 dnů.