Ingredience
500 g hladké pšeničné mouky
70 g cukru krystal + 30 g na posypání (může být více či méně, podle Vaší chuti)
1 vanilkový cukr (ideálně s vanilkovou dužninou)
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
3 žloutky vajec velikosti L
200 ml mléka pokojové teploty
80 g změklého másla + 30 g rozpuštěného másla na potření šneků
1 lžička (cca 5 g) mleté skořice
Postup
Nejprve smíchejte všechny suché ingredience a pořádně je promíchejte. Přidejte 80 g másla, vlažné mléko a žloutky a vypracujte těsto, které se nelepí ke stěně nádoby, ale je pořád pěkně vláčné. Pokud je těsto řidší, přidejte ještě trochu mouky, někdy se stává, že různé typy mouky mohou vsáknout tekutinu lépe, jiné nikoliv. Hotové těsto přikryjte fólií a nechte 80 minut na teplém místě kynout.
Kulatou pečící formu si vyložte pečícím papírem a stěny vymažte máslem. Jakmile je těsto vykynuté, odkrojte z něho 6 stejně velkých kusů a vyválejte z nich 45 cm dlouhé válečky, které zaviňte do tvaru šneků. Jednotlivé šneky vložte do formy tak, aby volné konce směrovaly ke středu. 1 šnek by měl být ve středu a dalších pět okolo něj tak, aby se malinko dotýkaly. Dejte šneky připravené ve formě znovu nakynout přikryté ještě na dalších 30 minut.
Během této doby si připravte skořicovou směs na posypání. Smíchejte 30 g cukru krystal a skořici a dejte si rozpustit 30 g másla. Dejte si také rozehřát troubu na 180 °C.
Po uplynutí 30 minut potřete šneky polovinou rozpuštěného másla a dejte formu do vyhřáté trouby péct na 15 minut. Poté formu vytáhněte z trouby, znovu šneky pomažte zbylým máslem a posypte směsí cukru a skořice. Dejte do trouby zapéct ještě na dalších 10 minut.
Dostanete krásný a netradiční kynutý zákusek, který Vám budou všichni závidět. 😉