"Jestli Vám chutnají dalte v čokoládě, tak si je můžete vyrobit i sami doma a nemusíte je nakupovat v obchodě. Nejlepší jsou z datlí medjool, které jsou větší, tmavší a mají karamelovější chuť, než jiné druhy datlí. "
Náročnost
velmi snadné
Doba přípravy
10 minut plus chlazení 60 minut
Porcí
přibližně 10 kousků
Doba vaření
nevaří se
Pečení
nepeče se
°C
Alergeny
žádné
Ingredience
5 kousků velkých datlí medjool nebo značkySeeberger překrojených na poloviny
20 g kokosového oleje
10 g kakaového prášku holandského typu plus jedna plná lžička na obalení datlí
10 g karobu (můžete nahradit kakaovým práškem)
špetka soli
1 lžička datlového sirupu
převařená vychlazená voda (cca 20 až 30 ml)
Postup
Promíchejte kokosový olej, karob, kakao a sůl, až vznikne hladká kašička. Přidejte datlový sirup. Hladká kašička se v tuto chvíli zahustí, takže se z ní stane lepkavá hmota. Hmotu postupně nařeďte vodou, až vznikne opět hustší kašička, ve které budete moct jednoduše obalovat datle. Kašička by měla mít tekutou konzistenci, ale ne jako voda, spíše jako hustý sirup.
Půlky datlí obalte v čokoládovo – karobové směsi a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice. Poté je ještě jednou obalte v čokoládovo – karobové směsi a dejte znovu ztuhnout na 30 minut do lednice. Jednotlivé datle v čokoládě obalte nakonec v kakaovém prášku.
TIP: datle se v kakaovém prášku obalují nejlépe tak, že dáte prášek do malé uzavíratelné nádoby, přidáte hotové datle v čokoládě, přikryjete nádobu a jemně protřepete. Datle se rovnoměrně obalí, aniž byste si umazali ruce. :-)