Ingredience

  • 350 g prosáté polohrubé mouky + trošku na podsypání

  • 150 g prosáté hladké mouky

  • 50 krupicového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 špetky soli

  • 1 lžička nastrouhané mandarinkové nebo citrónové kůry

  • 1 kostička droždí

  • 200 ml polotučného vlažného mléka

  • 120 g rozpuštěného másla + kousek cca 15 – 20 g na potření mazanců

  • 1 vejce + 1 vejce na potření bochánků

  • 2 lžíce rozinek

  • 30 g sekaných mandlí (mix tmavé a blanšírované)

  • 50 ml koňaku nebo rumu

  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání

Postup

  • Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic hladké mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby dobře vykynul. Rozinky dejte do misky a zalijte je koňakem nebo rumem.

  • Mezitím v míse smíchejte zbytek hladké prosáté mouky a polohrubé s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, mandarinkovou nebo citrónovou kůrou.

  • Do směsi přidejte vykynuté kvasnice, vejce, rozinky máčené v koňaku nebo rumu, vodu, dvě třetiny sekaných mandlí a máslo. Těsto důkladně zpracujte, nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout na teplém místě asi hodinu. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou (z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám).

  • Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout cca 30 minut. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200 °C. Po vykynutí pomažte mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

  • Deset minut zapékejte, pak zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna přibližně 30 až 35 minut dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu, pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky nepřipekly ale propekly. Pokud by se ke konci pečení mazance připalovaly, tak snižte teplotu o 50 °C a přikryjte mazance alobalem. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí. Pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete mazance vyndat z trouby.

  • Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem.