Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje vhodného na vaření

  • 1 plátek másla (cca 10 g)

  • 2 menší stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky

  • 250 g dobrých cherry rajčátek omytých a nakrájených na čtvrtiny (na rajčatech se nevyplatí šetřit, jinak výsledná chuť nebude tak dobrá)

  • 100 ml dobrého bílého vína

  • 200 g linguine těstovin (vhodné jsou i špagety, tagliatelle nebo papardelle)

  • sůl

  • 10 lístků bazalky do omáčky a pár lístků bazalky na ozdobení

  • 30 g sýra parmazánového typu nastrouhaného nebo nakrájeného na tenké plátky či nudličky

Postup

  • Dejte si vařit osolenou vodu na těstoviny. Když začne voda vařit, vhoďte do ní těstoviny a uvařte je dle návodu na obalu.

  • V kastrůlku s nepřilnavým povrchem rozehřejte dohromady olej a máslo. Jakmile jsou rozehřáté, přidejte česnek a krátce jej osmahněte po dobu max. 1 minuty (pozor ne moc zprudka, ať nezhnědne).

  • Přidejte nakrájená rajčátka a za stálého míchání je po dobu 1 minuty také lehce osmahněte (nesmí se připálit). Rajčata by měla začít pouštět šťávu.

  • Přilijte víno a přikryjte hrnec pokličkou. Mírně poduste po dobu 10 minut. Občas promíchejte. Pokud by se veškeré víno vydusilo, můžete ho přidat ještě trošku. Jakmile jsou rajčata hotová, osolte je podle chuti a rozmačkejte je šťouchačkou na brambory.

  • Přidejte do omáčky lístky bazalky a promíchejte. Již dále nevařte.

  • Když jsou těstoviny uvařené, slijte je a přidejte přímo do rajčatové omáčky. Promíchejte těstoviny s omáčkou a ihned servírujte na talíř.

  • Ozdobte lístky bazalky a sýrem.