Ingredience
1 lžíce olivového oleje vhodného na vaření
1 plátek másla (cca 10 g)
2 menší stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky
250 g dobrých cherry rajčátek omytých a nakrájených na čtvrtiny (na rajčatech se nevyplatí šetřit, jinak výsledná chuť nebude tak dobrá)
100 ml dobrého bílého vína
200 g linguine těstovin (vhodné jsou i špagety, tagliatelle nebo papardelle)
sůl
10 lístků bazalky do omáčky a pár lístků bazalky na ozdobení
30 g sýra parmazánového typu nastrouhaného nebo nakrájeného na tenké plátky či nudličky
Postup
Dejte si vařit osolenou vodu na těstoviny. Když začne voda vařit, vhoďte do ní těstoviny a uvařte je dle návodu na obalu.
V kastrůlku s nepřilnavým povrchem rozehřejte dohromady olej a máslo. Jakmile jsou rozehřáté, přidejte česnek a krátce jej osmahněte po dobu max. 1 minuty (pozor ne moc zprudka, ať nezhnědne).
Přidejte nakrájená rajčátka a za stálého míchání je po dobu 1 minuty také lehce osmahněte (nesmí se připálit). Rajčata by měla začít pouštět šťávu.
Přilijte víno a přikryjte hrnec pokličkou. Mírně poduste po dobu 10 minut. Občas promíchejte. Pokud by se veškeré víno vydusilo, můžete ho přidat ještě trošku. Jakmile jsou rajčata hotová, osolte je podle chuti a rozmačkejte je šťouchačkou na brambory.
Přidejte do omáčky lístky bazalky a promíchejte. Již dále nevařte.
Když jsou těstoviny uvařené, slijte je a přidejte přímo do rajčatové omáčky. Promíchejte těstoviny s omáčkou a ihned servírujte na talíř.
Ozdobte lístky bazalky a sýrem.