Publikováno: 17.11.2021

Druhů rýže najdete u nás na trhu už nepřeberné množství. Často už by k tomu člověk potřeboval snad i nějakého průvodce či pomalu několikadenní kurz „Jak se neztratit v záplavě rýže.“ V nabídce je rýže dlouhozrnná, kulatozrnná, jasmínová, basmati, parboiled, indiánská, bílá, natural a omlouvám se všem ostatním druhům rýže, které jsem nejmenovala. Pojďme se ale zaměřit na ne příliš v kuchyni používanou černou rýži.

I když ona černá rýže má spíše barvu černo-fialovou. Někdy jí také lidé nazývají císařskou nebo zakázanou rýží, protože ji mohla jíst pouze čínská císařská rodina. Na černé rýži si zamilujete snad úplně všechno. Obsahuje totiž antioxidanty, poskytne Vám plno vlákniny, proteinů, vitamínů skupiny B, E, zinku, mědi, vápníku, fosforu a železa. Mezi jejími pozitivními účinky pro Vaše zdraví zcela jistě oceníte skutečnost, že Vám pomůže v boji proti kardiovaskulárním nemocem, snížit hladinu cholesterolu, obsahuje málo kalorií a tuků, takže s její pomocí i zhubnete. Mohla bych pokračovat ve výčtu pozitivních vlastností do nekonečna. Myslím, že to už je pěkná „porce“ důvodů, proč černou rýži ochutnat.

Pojďte si tedy společně se mnou připravit černou rýži s banánem, kterou si určitě zamilujete.